Programma congres Bewegend (Op)Groeien

9.00 Inloop

9.30 Opening door dagvoorzitter Carolina Sissingh

10.00 Plenaire sessie 1: Cora van den Tol – Titel…..

11.00 Koffie-/theepauze

11.15 Start workshops ronde 1 (keuze uit 6 workshops)

12.30 Lunch

13.30 Start workshops ronde 2 (keuze uit 6 workshops)

14.45 Koffie-/theepauze

15.00 Plenaire sessie 2: Marjan Meddens – Het autonome zenuwstelsel in actie

Titel ….

16.00 Plenaire sessie 3: Fabio D’Agata – Intelligent Bewegen

16.30 Afsluiting door de dagvoorzitter

17.00 Einde en mogelijkheid tot netwerken

 

Plenaire sessies

Opening door dagvoorzitter Carolina Sissingh

Citaat Carolina — even voorstellen

Plenaire sessie 1
Cora van den Tol – 

Citaat Cora van den Tol ……

Beschrijving van de plenaire sessie van Cora van Tol

Plenaire sessie 2
Marjan Meddens – Het autonome zenuwstelsel in actie

Citaat Marja Meddens….

Kenmerkend voor een gezonde ouder-kindrelatie is, dat het kind naar de ouder toe beweegt. Dat begint al na de bevalling: het kind ‘zoekt’ de borst. En later, als het loopt, komt het enthousiast op de ouder toe gerend met een tekening van school.
Zodra wij als ouders/volwassenen elders zijn met onze innerlijke aandacht óf zelf het kind opzoeken vanwege eigen gemiste aandacht, dan remmen we deze natuurlijke behoefte van het kind. Het kind ‘bevriest’ of wordt onrustig en slecht afgestemd op de omgeving.

In deze presentatie gaan we dieper in op hoe de processen van ervaren veiligheid, onveiligheid, vechten, vluchten én van bevriezen verankerd zijn in ons lichaam.
Het autonome zenuwstelsel is behulpzaam bij het leren begrijpen van drie aan elkaar tegengestelde én elkaar aanvullende lichamelijke ‘standen’. Én voor de realisatie dat de lichamelijke reactie voorafgaat aan het bewust worden.

Laat je meenemen in de wereld van het autonome zenuwstelsel en de polyvagaal theorie.

Plenaire sessie 3
Fabio D’Agata – Intelligent Bewegen

Citaat Fabio

Hoe kan lichaamsbeweging leiden tot persoonlijke ontwikkeling en bijdragen aan de gewenste groei? Op deze vraag geeft Fabio D’Agata antwoord in de afsluiter van het congres.
Juist in een tijd waarin alles lijkt te draaien om denkwerk, is de grote winst te behalen met ons bewegende lichaam. Als directeur van zijn bedrijf SPAT verandert en auteur van het boek Intelligent Bewegen geeft Fabio D’Agata een dosis inspiratie én natuurlijk: beweging!


Workshops

Workshop 1: Paul Delnooz
Vrijheid en het inperken van oppositioneel gedrag
We hebben de neiging om mensen die oppositioneel gedrag vertonen steeds meer restricties op te gaan leggen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit averechts werkt. Hoe minder ruimte wordt ervaren, des te meer neemt het oppositionele gedrag toe. Maar  hoe geef je ruimte aan iemand zonder dat jouw eigen grenzen worden overschreden?  In deze workshop gaat Paul eerst kort in op deze in wetenschappelijk geteste theorie, die Creatieve Actie Methodologie wordt genoemd. Daarna gaan we oefenen in deze manier van gespreksvoering waarbij de ander meer ruimte ervaart en dus minder oppositioneel gedrag vertoont.

Workshop 2: Annie Joosten-Lamey
Boksend Opvoeden
In de workshop laat Annie je kennismaken met de pedagogische waarden van het boksen: je hoort de filosofie achter de methodiek maar uiteraard ga je ook fysiek aan de slag om het zelf te kunnen ervaren! Vervolgens kun je dit zelf in het onderwijs, de zorg of hulpverlening inzetten bij cliënten/leerlingen.

Workshop 3: Gerbrand Martini
De kracht van vertragen
Veel mensen leven in deze jachtige maatschappij vooral in hun hoofd in plaats van vrij en authentiek. ‘De kracht van vertragen’ is een belangrijk instrument in contact en begeleiding. Gerbrand neemt je in deze workshop mee met de kennis en inzichten die in zijn eigen praktijk de basis vormen voor de begeleiding van jongeren, hun ouders, docenten en hulpverleners. Hij laat je door te bewegen ervaren hoe je De Kracht van Vertraging in kunt zetten in de dagelijkse praktijk. 

Workshop 4: Marloes Nieberg en Jelle Bouma
Intelligent Bewegen
In deze workshop maak je kennis met het gedachtegoed Intelligent Bewegen van Fabio D’Agata. Je leert op een praktische manier lichaamsbeweging in te zetten om vaardigheden te trainen. Met als doel de gewenste groei te stimuleren bij jouw deelnemer(s). Allereerst beleef je de methode zelf en vervolgens ga je aan de slag om zelf een oefening te ontwerpen. Zo loop je de workshop uit met een beleving en op z’n minst één concrete oefening. De workshop van SPAT Verandert wordt gegeven door Psycholoog Marloes Nieberg en Personal Trainer Jelle Bouma.

Workshop 5: Claudia Verlind
Dansend leren in de klas
De eerste taal van een kind is beweging: we worden geboren in beweging, we maken grimassen, we trappelen, draaien, rollen, schuiven en kruipen. Maar zodra we kunnen staan, lopen en rennen, worden we op een stoel gezet. “Zit stil en leer!”
Tijdens deze workshop laat Claudia je ervaren hoe je bewegen kunt inzetten in de klas. Dit verbetert de motoriek en het ruimtelijk inzicht, wat ten goede komt aan het lezen en schrijven.
Na de workshop:
• Heb jij een aantal concrete lesideeën om direct toe te passen binnen jouw school.
• Heb je een eenvoudig stappenplan om zelf een Dansend/Bewegend Leren-les te maken.
• Heb je zelf een Dansend/Bewegend Leren-les gemaakt.• Ontvang je een inspiratielijst met beweegvormen.
• Ontvang je muziektips voor bij jouw Dansend/Bewegend Leren-lessen.

Workshop 6: Natascha Albers
Therapiehond Miles
In deze workshop ervaar je wat bewegen met de hond Miles kan betekenen voor je lichamelijk- en emotioneel bewustzijn.
Lichaamstaal, een zelfverzekerde houding en stemgebruik zijn leidend om met de hond te komen tot positieve samenwerking. Deze samenwerking leidt tot een daling van het stressniveau en een beloning voor het sociaal gedrag. Er ontstaat een kalmerend effect. Openheid voor leren ontstaat en neemt toe.
Miles laat je zien wat je houding en regulatie van de energie voor gevolg heeft op het gedrag van kinderen. Je ervaart hoe je deze tools als docent of begeleider kunt gebruiken om te zorgen voor een positieve leeromgeving.